Morning After-pillen | Risico op zwangerschap | Soorten morning-afterpillen | Hulp bij ongewenste zwangerschap | Anticonceptie en condooms | Risico op Soa's.
Morning After-pillen
Heb je seks gehad zonder anticonceptie of is er iets misgegaan? Je kunt nog steeds een zwangerschap voorkomen, zelfs na onveilige seks. Zonder condoom loop je ook risico op een soa.
Risico op zwangerschap
Als je penis-in-vagina seks hebt gehad zonder betrouwbare anticonceptie, of als er iets is misgegaan met de anticonceptie, loop je risico op zwangerschap. Dit kan gebeuren als je de pil bent vergeten, te laat bent begonnen met een nieuwe anticonceptiemethode, of als het condoom is gescheurd. Wil je beslist (nog) geen kind? Met morning-aftermiddelen kun je vaak nog een zwangerschap voorkomen.
Morning-aftermiddelen
Er zijn een paar opties om na onveilige seks een zwangerschap te voorkomen. Hoe sneller je actie onderneemt, hoe groter de kans op succes. De morning-afterpil stelt de eisprong uit, zodat zaadcellen geen eicel kunnen bevruchten. Als de eisprong al heeft plaatsgevonden, werkt de pil niet meer. Daarom moet je de morning-afterpil zo snel mogelijk na de onveilige seks innemen.
Soorten morning-afterpillen
- Levonorgestrel (Norlevo): Te gebruiken tot 72 uur (3 dagen) na onveilige seks. Kosten: ongeveer €15.
- Ulipristalacetaat (EllaOne): Te gebruiken tot 120 uur (5 dagen) na onveilige seks. Kosten: ongeveer €20.
Beide pillen zijn bij drogist en apotheek verkrijgbaar. Sommige verzekeringen vergoeden ze als je een recept hebt.
Het koperspiraal
Een koperspiraal kan tot vijf dagen na onveilige seks worden geplaatst en voorkomt zowel bevruchting als innesteling. Het biedt langdurige bescherming (5-10 jaar). Maak zo snel mogelijk een afspraak bij je huisarts of gynaecoloog.
Wel of niet zwanger?
Blijft je menstruatie uit? Doe een zwangerschapstest. De morning-afterpil kan je cyclus verstoren, maar als je menstruatie langer dan vijf dagen uitblijft, is een test noodzakelijk. Het besluit om wel of niet zwanger te worden is een van de meest ingrijpende keuzes die een individu of een paar kan maken. Er zijn veel factoren die hierbij een rol spelen, waaronder de gezondheid, de financiële situatie, de relatie, en persoonlijke wensen en doelen.
Symptomen van zwangerschap:
- Uitblijven van de menstruatie
- Misselijkheid en braken (vaak 's ochtends)
- Vermoeidheid
- Gevoelige en opgezwollen borsten
- Frequent urineren
Hulp bij ongewenste zwangerschap
Als je zwanger bent en (nog) geen kind wilt, kun je de zwangerschap laten afbreken. Bespreek dit met je huisarts of een abortuskliniek. Voor advies kun je terecht bij www.infopuntonbedoeldzwanger.nl of een Sense-spreekuur.
Anticonceptie en condooms
Gebruik bij losse seksuele contacten altijd een condoom. Dit voorkomt zowel soa's als ongewenste zwangerschappen. Zorg dat je altijd een condoom bij de hand hebt.
Risico op soa's
Heb je geen condoom gebruikt? Doe dan een soatest bij de huisarts of GGD. Tot 25 jaar kun je ook bij een Sense-spreekuur terecht.
Wat zijn SOA's?
Seksueel overdraagbare aandoeningen (SOA's) zijn infecties die door seksueel contact worden overgedragen. Veelvoorkomende SOA's zijn chlamydia, gonorroe, syfilis, herpes, hiv, en HPV.
Veelgestelde vragen
- Kan je zwanger raken zonder klaarkomen in de vagina?
Ja, zaadcellen kunnen in het voorvocht zitten. Doe de morning-aftertest als je onveilige seks hebt gehad.
- Is de morning-afterpil slecht voor je?
Nee, de morning-afterpil is veilig, maar kan tijdelijke bijwerkingen hebben zoals misselijkheid, buikpijn en hoofdpijn.
- Hoe vaak kan ik een morning-afterpil slikken?
Hoewel het niet gevaarlijk is, is het niet verstandig de pil vaak te gebruiken vanwege verstoring van je cyclus en bijwerkingen. Gebruik betrouwbare anticonceptie.
- Is de morning-afterpil een abortuspil?
Nee, de morning-afterpil voorkomt zwangerschap door de eisprong uit te stellen. De abortuspil breekt een bestaande zwangerschap af.
- Waar koop ik de morning-afterpil 's avonds en in het weekend?
Kijk welke drogisterijen of apotheken in jouw buurt open zijn, of koop de pil online (let op levertijd).
- Moet ik doorgaan met anticonceptie na de morning-afterpil?
Ja, ga door met je anticonceptie en gebruik de eerste 7 dagen een condoom.
- Hoe weet ik of de morning-afterpil heeft gewerkt?
Wacht op je menstruatie. Doe een zwangerschapstest vanaf de eerste dag dat je ongesteld zou moeten worden. Bij afwijkend bloedverlies raadpleeg je een huisarts.
Gebruik de morning-afterpil alleen in noodgevallen en niet als vervanging voor reguliere anticonceptie. Bespreek bij frequente problemen met anticonceptie een passende oplossing met je huisarts.
Informatie
De aangeboden informatie wordt door onze redactie verworven, geschreven en verwerkt in samenwerking met een netwerk van professionele tekstschrijvers en deskundige bronnen. Neem bij complicaties contact op met een deskundige. Een gezonde levensstijl en een evenwichtige en gevarieerde voeding zijn belangrijk. Een voedingssupplement is geen vervanging voor een gevarieerde voeding. Overleg het altijd met de arts en volg het advies op.
Referenties:
Redactie, https://www.apotheek.nl/