Terug

  • Voor 16:00 uur besteld morgen in huis
  • Erectiepillen anoniem verzonden
  • Erectiemiddelen op natuurlijke basis

Verlies van libido in de overgang: wat kun je eraan doen?

Verlies van libido in de overgang: wat kun je eraan doen?

Verlies van het libido | Wat houdt de menopauze in? | Waarom vermindert het libido tijdens de overgang? | Supplementen die het Libido een boost te geven.

Verlies van het libido

Wanneer een vrouw door de menopauze heen gaat, vinden er veel veranderingen in het lichaam plaats. Hier kunnen veel verschillende symptomen bij komen kijken, die soms zelfs van grote invloed kunnen zijn op het dagelijkse leven. Eén van de symptomen die vaak als erg vervelend wordt ervaren, is de vermindering of het verlies van het libido. Dit is niet het geval bij alle vrouwen, maar is wel een symptoom dat veel voorkomt. Het kan erg confronterend zijn om erachter te komen dat je minder zin hebt in seks. Er bestaan echter oplossingen om een verminderd libido tijdens de menopauze tegen te gaan.

Wat houdt de menopauze in?

Er is officieel sprake van menopauze wanneer een vrouw een jaar of langer niet ongesteld is geweest. De eierstokken stoppen tijdens de overgang geleidelijk met het produceren van oestrogeen, het vrouwelijke geslachtshormoon. De menopauze begint wanneer de eierstokken geen vruchtbare eicellen meer produceren. Zodra deze productie ophoudt, is de vrouw niet meer vruchtbaar. Dit vindt bij de meeste vrouwen plaats tussen de leeftijd van 40 en 60 jaar. De menopauze gaat gepaard met een aantal symptomen, die verschillen per persoon. Veelvoorkomende klachten zijn opvliegers, een toename in gewicht, vaginale droogheid, bloedarmoede, urineweginfecties, gewrichtspijn en psychische klachten. Ook een verminderd of verdwenen libido is een symptoom van de menopauze. Het is soms moeilijk in te schatten of deze klachten door de overgang komen of door ouder worden.

Wat is een libido?

Om zeker te weten dat er sprake is van een libidoverlies, is het goed om te weten wat libido precies inhoudt. Het woord libido wordt in de seksuologie gebruikt om de mate waarin iemand zin heeft in seks aan te geven. Bij een hoog libido heeft iemand veel zin in seks, bij een laag libido juist weinig. Er is niet één normaal libido, dit verschilt geheel per persoon. Ook kan het libido van een persoon tijdens een mensenleven enorm fluctueren. De puberteit is de periode waar bij de meeste mensen voor het eerst zin in seks ontstaat. Vaak is het libido hier zelfs op zijn hoogtepunt, vanwege de nieuwe aanmaak van hormonen. Het is bij de meeste personen zo dat het libido gedurende het leven steeds lager wordt. Dit is erg normaal, maar de overgang kan het libido wel extra verlagen. Een verminderd libido wordt gekenmerkt door een verminderd verlangen naar seks. Je hebt minder seksuele gevoelens en je staat minder dichtbij je seksualiteit. Ook kan een verminderd libido gekenmerkt worden door een onvermogen om een orgasme te bereiken. Omdat het libido per persoon verschilt, ben jij zelf de enige die kan inschatten of jouw libido daadwerkelijk verminderd is.

Libido booster Pink Rush

Libido_Pillen_Overgang_Vrouw

Waarom vermindert het libido tijdens de overgang?

Tijdens de overgang verandert het lichaam van een vrouw. Dit kan invloed hebben op verschillende factoren, zo ook op haar seksualiteit. Alleen al de puur fysieke factoren tijdens de overgang kunnen invloed hebben op het libido van een vrouw, omdat seks hierdoor minder comfortabel kan zijn. Bij 3 op de 10 vrouwen wordt de huid van de vagina tijdens de menopauze dunner. Dit kan zorgen voor droogheid en jeuk. Ook duurt het hierdoor langer voordat de vagina vochtig wordt wanneer je zin hebt in seks. Door vaginale droogte kan seks oncomfortabel of pijnlijk zijn. Het is dan natuurlijk niet zo gek dat je minder zin hebt in seks. En aangezien de huid dunner is, kan deze tijdens het vrijen ook geïrriteerd raken en kunnen er zelfs wondjes ontstaan. Naast vaginale droogte, is er nog een voorname reden voor een verminderd libido tijdens de menopauze. Er vinden tijdens de menopauze namelijk veel hormonale verandering plaats, die hier veel invloed op kunnen hebben. De afname van de productie van oestrogeen-, progesteron- en testosteron kan de zin in seks enorm beïnvloeden. De veranderingen die plaatsvinden tijdens de overgang, kunnen bovendien van grote invloed zijn op het zelfbeeld en de mentale gezondheid. Het kan zijn dat een vrouw zich door haar veranderende lichaam bijvoorbeeld minder goed in haar vel voelt. Wanneer je lichaam er ineens heel anders uitziet dan voorheen, kan het soms tijd kosten om hieraan te wennen. Daarnaast kan de overgang gepaard gaan met depressie, prikkelbaarheid en vermoeidheid. Wanneer deze symptomen je hoofd overnemen, is er vaak geen plek meer voor seks. Er zijn dus enorm veel factoren die er tijdens de menopauze voor kunnen zorgen dat het libido van een vrouw vermindert of verdwijnt.

Wat kan helpen?

Hoewel een verminderd libido tijdens de menopauze veel voorkomt en niet iets is om je zorgen over te maken, kan het wel enorm vervelend zijn. Gelukkig zijn er verschillende dingen die je kunt proberen om je libido weer te verhogen en op zijn voorgaande niveau te krijgen. Let er wel op dat dit per vrouw verschilt en dus niet iedere tip bij iedere persoon zal werken.

Tips voor een verminderd libido in de overgang

Er is een aantal tips voor vrouwen met een verminderd libido in de overgang. De volgende praktische dingen kun je proberen om de fysieke en mentale problemen tegen te gaan die zorgen voor minder zin in seks:

  • Gebruik glijmiddel. Het zou goed kunnen dat je dit al deed. Maar aangezien vaginale droogheid en een verdunde huid penetratie oncomfortabel kunnen maken, zou extra glijmiddel een oplossing kunnen bieden.
  • Een gezonde levensstijl. Het spreekt voor zich, maar ook bij een verlaagd libido is een gezonde levensstijl een van de dingen die dit zou kunnen verbeteren. Zorg ervoor dat je via gevarieerd voedsel voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt en genoeg beweegt.
  • Verzorgen van de v-zone. Dit hoort ook bij een gezonde levensstijl, maar verdient nog meer aandacht in de menopauze. Zorg ervoor dat je de vulva goed wast, maar niet de vagina. Vooral nu deze door de menopauze gevoeliger is, zullen schoonmaakproducten alleen maar schade aanbrengen. Je vagina reinigt zichzelf door de natuurlijke zuurgraad en andere producten kunnen deze PH-waarden in de war brengen.
  • Het gebruik van vaginale oestrogenen. Dit kan in de vorm van zetpillen of crème, die aangebracht worden in de vagina. Dit kan helpen om irritatie in de vagina als gevolg van de menopauze te verminderen.
  • Ontdek seksualiteit op een andere manier. Voor veel vrouwen veranderen de seksuele verlangens tijdens de overgang. Dit is dan ook het perfecte moment om deze nieuwe voorkeuren te onderzoeken. Veel vrouwen genieten bijvoorbeeld minder van penetratie, maar juist meer van andere vormen van intimiteit zoals strelen. Dit is iets wat je kunt gaan uit proberen in deze nieuwe fase van je leven.
  • Communiceer met je partner. Communicatie is enorm belangrijk. Wanneer je een verminderd libido ervaart, kan dit moeilijk zijn om aan te kaarten bij je partner. Je wil hem of haar natuurlijk niet beledigen. Maar juist door dit bespreekbaar te maken, zorg je ervoor dat dit niet uitgroeit tot een groter probleem dan het hoeft te zijn. Door erover te praten kun je samen tot oplossingen komen en nieuwe dingen proberen, wat ook erg bevorderend kan zijn voor het libido. Mocht dit alleen niet lukken, is het een verstandige stap om de hulp van een relatiepsycholoog of seksuoloog erbij te hebben.

Hoewel een verlaagd libido of een geheel verlies hiervan dus een erg vervelend symptoom van de menopauze kan zijn, kunnen er verschillende dingen helpen. Het belangrijkste is dat je erover communiceert met je partner en je niet schaamt. De overgang kan vervelend zijn, maar uiteindelijk is dit een natuurlijk proces dat bij deze fase van het leven hoort.

Informatie
De aangeboden informatie wordt door onze redactie verworven, geschreven en verwerkt in samenwerking met een netwerk van professionele tekstschrijvers en deskundige bronnen. Neem bij complicaties contact op met een deskundige. Een gezonde levensstijl en een evenwichtige en gevarieerde voeding zijn belangrijk. Een voedingssupplement is geen vervanging voor een gevarieerde voeding. Overleg het altijd met de arts en volg het advies op.

Referenties: Redactie, https://www.healthline.com/health/menopause/menopause-libido.

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

    Hide compare box