Terug

  • Voor 16:00 uur besteld morgen in huis
  • Erectiepillen anoniem verzonden
  • Erectiemiddelen op natuurlijke basis

Waarom moet ik vaak plassen?

Waarom moet ik vaak plassen?

Hoe vaak plassen is normaal? | Nachtelijk plassen | Oorzaken van frequent plassen | Supplementen voor een goede blaas- en nierfunctie.

Hoe vaak plassen is normaal?

Misschien herken je het wel en moet je vaak plassen, maar is dat ineens anders of heb je dat altijd al gehad? Het kan zijn dat het iets is van de laatste tijd, maar waarom moet je dan vaak plassen? Het is goed om er meer over te weten te komen en dan kun je kijken wat er voor oplossingen zijn. We leggen je in dit artikel meer uit over hoe vaak plassen normaal is, wat mogelijke oorzaken zijn van vaker moeten plassen en ook wat oplossingen zijn. Lees het op je gemak door en dan kun jij er hopelijk wat aan doen. 

Hoewel het misschien veel lijkt, is het normaal om zes tot acht keer per dag te plassen, inclusief één keer 's nachts. Als je acht keer of minder per 24 uur naar het toilet gaat bij een normale vochtinname (1,5-2 liter), wordt dit als normaal beschouwd. Plas je echter meer dan acht keer per dag of zelfs ieder uur? Dan spreken we van frequent urineren.

Nachtelijk plassen: is dat normaal?

Jongvolwassenen slapen meestal de hele nacht door of staan 's nachts één keer op om te plassen. Naarmate we ouder worden, komt nachtelijk plassen vaker voor. Als je twee keer of vaker 's nachts moet opstaan en je nachtrust hierdoor verstoord wordt, is het tijd om naar de oorzaken en oplossingen te kijken. Uit onderzoek door Motivaction blijkt dat 1,7 miljoen Nederlanders last hebben van nachtelijk plassen, wat bij de helft van hen zorgt voor een verminderde levenskwaliteit. Ben je het ook zat om steeds 's nachts te moeten plassen? Zoek dan naar de mogelijke oorzaken.

Oorzaken van frequent plassen

Vaak plassen kan diverse oorzaken hebben. Hoewel er een kans is dat er iets ernstig aan de hand is, zijn onschuldige oorzaken waarschijnlijker. Om een goed beeld te krijgen van wat de oorzaken kunnen zijn wordt er een onderscheid gemaakt in veel drinken en een mogelijke oorzaak is stress. Voldoende water drinken is gezond, maar 'meer' is niet altijd 'beter'. Ons lichaam kan maar een bepaalde hoeveelheid vocht per dag verwerken. Houd het bij ongeveer 1,5 tot 2 liter vocht per dag. Regelmatige stress kan ervoor zorgen dat ons lichaam continu 'aan' staat en klaar is om te vechten of te vluchten, wat kan leiden tot frequent plassen.

Nachtelijk plassen aanpakken

Als nachtelijk plassen de kwaliteit van leven aantast, is het belangrijk om de oorzaak aan te pakken. Dit kan variëren van aanpassingen in je drinkgewoonten tot stressmanagement. Praat met een arts als je denkt dat er een onderliggende medische oorzaak is. Ben je ook 'plasmoe'? Neem dan de eerste stap naar een betere nachtrust door de oorzaken van frequent plassen aan te pakken.

Oorzaken van frequent plassen

Een aantal oorzaken:

  • Drinkt je veel koffie, thee, cola of alcohol? Zowel cafeïne als alcohol stimuleren de nieren, waardoor je lichaam sneller vocht afvoert. Dit zorgt ervoor dat je vaker moet plassen na bijvoorbeeld de ochtendkoffie of tijdens een avondje uit.
  • Regelmatige stress zorgt ervoor dat ons lichaam continu in de 'vecht-of-vlucht' modus staat. Dit leidt tot constant aangespannen spieren, wat druk op de blaas kan veroorzaken. Daarnaast verhoogt stress de aanmaak van cortisol, wat er ook voor zorgt dat je vaker moet plassen.
  • Jouw bloedsuikerspiegel geeft het glucosegehalte in je bloed weer, en het lichaam werkt voortdurend om deze waarden in balans te houden. Een chronisch hoge bloedsuikerspiegel kan leiden tot meer honger en dorst en vaker plassen, omdat het lichaam via de urine van de overtollige glucose af wil. Een bloedtest of glucosetolerantietest kan uitsluiten of je insulineresistent bent.
  • Tijdens de overgang daalt de hoeveelheid oestrogeen in het lichaam drastisch. Deze daling beïnvloedt de slijmvliezen van de blaas, waardoor de blaaswand makkelijker geïrriteerd raakt en je een constante drang om te plassen kunt ervaren. Bovendien neemt het gehalte aan elastine en bindweefsel af, wat zorgt voor zwakkere bekkenbodemspieren. Dit maakt het moeilijker om urine op te houden.
  • Bepaalde medicijnen, zoals plaspillen en antidepressiva, kunnen als bijwerking een overactieve blaas veroorzaken.
  • Vanaf het 40e levensjaar neemt de grootte van de prostaat geleidelijk toe. Een vergrote prostaat kan de plasbuis vernauwen, waardoor een zwakke straal ontstaat, vaak kleine beetjes plassen en 's nachts ook vaker moeten plassen.

Tips om minder vaak te plassen

Er zijn verschillende tips die je kunt proberen om minder vaak te plassen. Het is voor iedereen anders wat er werkt, maar het is het wel het proberen waard om na te gaan wat er voor jou werkt.

Genoeg drinken en niet te veel

Minder drinken om minder vaak naar de wc te hoeven? Geen goed idee. Door te weinig te drinken, wordt je urine geconcentreerder en krijgen bacteriën meer kans om zich te vermenigvuldigen. Drink voldoende, maar ook niet te veel.

Bulkdrinken een optie?

Bulkdrinken houdt in dat je grotere hoeveelheden water (500 ml) in één keer drinkt, in plaats van steeds kleine slokjes te nemen. Dit zorgt ervoor dat je immuunsysteem en spijsverteringssysteem niet continu geactiveerd worden. Bovendien kan het helpen om weer een normale dorstprikkel te krijgen. Mensen en dieren in de oertijd deden dit ook, omdat ze niet wisten wanneer ze weer toegang tot water zouden hebben.

Niet alleen water drinken..

Overmatig drinken van 'kaal' water kan leiden tot het uitplassen van belangrijke elektrolyten zoals natrium, kalium, calcium, fosfor, chloor en magnesium. Voeg bijvoorbeeld een klein snufje Keltisch zeezout toe aan je water in de vorm van een zoutoplossing. Let op: doe dit niet bij een verminderde nierfunctie of hoge bloeddruk.

Blaas trainen

Met blaastraining leer je de aandrang om te plassen uit te stellen. Dit kan helpen om minder vaak naar het toilet te hoeven.

Bekkenbodem versterken

Bekkenbodemoefeningen kunnen de spieren in je bekkenbodem versterken. Probeer minstens drie keer per dag tien keer de spieren gedurende zes tot acht seconden maximaal aan te spannen, en ontspan vervolgens enkele seconden.

Vochtafdrijvende dranken vermijden

Als je merkt dat je snel moet plassen na het drinken van koffie of thee, probeer dan cafeïnevrije varianten. Drink na 17:00 uur geen alcohol of cafeïne houdende dranken meer.

Stress verminderen

Stress kan bijdragen aan frequent plassen. Zoek uit wat de oorzaak is van je stress en probeer te ontspannen met activiteiten die je leuk vindt. Beweeg dagelijks en leer vaker 'nee' te zeggen om je grenzen te bewaken.

Drink na 20uur niets meer

Heb je last van nachtelijk plassen? Drink dan na 20:00 uur niets meer, of stop uiterlijk twee uur voor het slapengaan met drinken.

Goed uitplassen

Zorg ervoor dat je je blaas helemaal leegt voordat je naar bed gaat.

Gezonde slaap

Slecht slapen kan leiden tot frequent plassen en omgekeerd. Probeer je slaapritme te reguleren door op vaste tijden te gaan slapen en op te staan.

Supplementen voor een goede blaas- en nierfunctie

Een gezonde voeding, leefstijl en voldoende ontspanning zijn essentieel voor een goede blaas- en nierfunctie. Aanvullende supplementen kunnen ook bijdragen aan een gezonde blaas. Het is belangrijk om je vitamine D- en magnesiumgehalte op peil te houden. Vitamine D en magnesium zijn nodig voor het behoud van sterke botten en gezonde spieren, waaronder de bekkenbodemspieren.

Supplementen voor vrouwen

Voor veel vrouwen kan een supplement met cranberry en D-mannose helpen om de weerstand in de blaas te behouden en de blaas schoon te houden. De toevoeging van solidago (guldenroede) is eveneens goed voor de blaas- en nierfunctie.

Supplementen voor mannen

Voor mannen boven de 40 is het belangrijk om de prostaat goed te verzorgen. Er bestaan drie verschillende complexformules voor de prostaat. Het nieuwste supplement, Pygeum & Saw Palmetto, bevat twee kruiden die de prostaatfunctie ondersteunen. Zaagpalmextract draagt bij aan het behoud van de normale functie van de urinewegen bij mannen boven de 45 jaar, en pygeum helpt om normaal te blijven plassen.

Frequent plassen en overactieve blaas

Als je vaak moet plassen, kan dit komen door een overactieve blaas. De exacte oorzaak van een overactieve blaas is onbekend, maar verschillende factoren kunnen een rol spelen.

Een overactieve blaas

Als je vaker dan acht keer per dag naar het toilet moet, kan dit duiden op een overactieve blaas. Hierbij is het ophouden van urine lastig en plas je vaak in kleine beetjes. De exacte oorzaak is onbekend, maar men vermoedt dat ongecontroleerde samentrekkingen van de blaas of een verstoorde signaaloverdracht de boosdoener zijn. Je hersenen krijgen dan een signaal dat de blaas vol zit terwijl dit niet het geval is, of het signaal komt te laat, waardoor je plotseling dringend naar het toilet moet en soms zelfs ongewenst urine verliest. Zowel mannen als vrouwen kunnen last hebben van een overactieve blaas.

Mogelijke oorzaken van een overactieve blaas

Bij mannen kan frequent plassen worden veroorzaakt door een goedaardige vergroting van de prostaat. Naarmate de prostaat groeit, vooral na de leeftijd van 50 jaar, kan dit problemen veroorzaken, inclusief incontinentie. De prostaat is een klier ter grootte van een walnoot die om de urinebuis zit. Wanneer de prostaat groeit, kan deze de urinebuis gedeeltelijk dichtdrukken, wat het plassen bemoeilijkt. De blaasspier moet dan harder werken om de urine naar buiten te krijgen, wat kan resulteren in langzamer plassen of druppelen in plaats van een constante stroom. Urge-incontinentie, ook bekend als aandrangincontinentie, is de meest voorkomende vorm van incontinentie en komt voor bij zowel mannen als vrouwen. Dit wordt veroorzaakt door een overactieve blaas, die regelmatig het gevoel geeft te moeten plassen. Dit kan resulteren in het onvermogen om urine op te houden, waardoor ongewenst urineverlies optreedt. Dit kan zowel overdag als ‘s nachts gebeuren. Urge-incontinentie komt vooral voor bij oudere mensen, maar kan ook worden veroorzaakt door medicatie, te veel of te weinig water drinken, of een urineweginfectie.

Blaasontsteking

Een blaasontsteking wordt veroorzaakt door bacteriën, vaak E. coli, die normaal in de darmen voorkomen zonder problemen te veroorzaken. Problemen ontstaan wanneer deze bacteriën via ontlasting in de blaas terechtkomen, wat een infectie kan veroorzaken. Typische symptomen zijn frequent moeten plassen. Hoewel zowel mannen als vrouwen blaasontsteking kunnen krijgen, komt het vaker voor bij vrouwen.

Veel plassen tijdens zwangerschap

Tijdens en na de zwangerschap is veelvuldig plassen gebruikelijk. De groeiende baarmoeder oefent druk uit op de blaas, wat resulteert in frequente aandrang om te plassen. Verder kan het verzwakken van de bekkenbodemspieren ter voorbereiding op de bevalling leiden tot moeilijkheden om de urine op te houden, wat bekend staat als inspanningsincontinentie. Deze symptomen kunnen ook na de bevalling aanhouden.

Diabetes

Zowel diabetes type 1 als type 2 gaan vaak gepaard met symptomen zoals overmatige dorst en frequent plassen. Diabetes verhoogt de urineproductie in de blaas, wat kan leiden tot snellere vulling en meer plasdrang. Onverwachte aandrang kan leiden tot ongewenst urineverlies als je niet op tijd bij het toilet bent.

Drinken

Drink voldoende water gedurende de dag (1,5 tot 2 liter) om gezonde urinewegen te behouden. Te veel drinken kan resulteren in frequenter plassen, maar te weinig drinken kan de blaasproblemen juist verergeren. Het handhaven van een goede vochtbalans is essentieel.

Overactieve blaas en incontinentie

Als je regelmatig moet plassen vanwege een overactieve blaas en dit niet gemakkelijk opgelost kan worden, kan incontinentiemateriaal zoals TENA Pants uitkomst bieden. Dit helpt ongemakken zoals een nat gevoel, geurtjes of doorlekken te voorkomen, waardoor je je dagelijkse activiteiten comfortabel kunt voortzetten.

Informatie
De aangeboden informatie wordt door onze redactie verworven, geschreven en verwerkt in samenwerking met een netwerk van professionele tekstschrijvers en deskundige bronnen. Neem bij complicaties contact op met een deskundige. Een gezonde levensstijl en een evenwichtige en gevarieerde voeding zijn belangrijk. Een voedingssupplement is geen vervanging voor een gevarieerde voeding. Overleg het altijd met de arts en volg het advies op.

Referenties: Redactie, https://www.thuisarts.nl/overactieve-blaas/ik-heb-overactieve-blaas.

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

    Hide compare box